A Szépségkirálynő 2011 - Az esélyegyenlőség megteremtéséért fogtak össze a parlamenti pártok Weisz Fannival

Az esélyegyenlőség megteremtéséért fogtak össze Weisz Fanni fotómodellel a parlamenti pártok. Példátlannak tekinthető koalíciót alkotva fogtak össze az esélyegyenlőség megteremtéséért a parlamenti pártok Weisz Fanni, a hallási fogyatékkal élő fotómodell kezdeményezésére. 
Vujity Tvrtko, a hétfői, budapesti sajtótájékoztató moderátora megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a fogyatékkal élők és az épeknek hívott emberek közötti árkokat akarják betemetni, és “példátlannak” nevezte azt a koalíciót, amely ebben az ügyben a mostani parlamenti pártok között létrejött.
Mint mondta, Weisz Fanni nem saját magáért, hanem minden fogyatékkal élőért tenni akar, mert egy olyan országban élünk, ahol sokszor nem fogadjuk el, ha valaki fogyatékkal él. Szemléletváltásra van szükség, hogy a bevásárlóközpontokban ne álljanak a mozgássérülteknek fenntartott helyre, mert közelebb van a bejárat, hogy ne szánakozva nézzenek a fogyatékkal élőkre, hanem értő módon tudjanak nekik segíteni – hangoztatta.
A sajtótájékoztatón Vujity Tvrtko bejelentette, hogy kezdeményezésére Pécs hivatalos arca lesz Weisz Fanni. A 18 éves modell, aki Tvrtko elmondása szerint soha nem szólalt meg mások előtt saját hangján, a sajtótájékoztatón saját szavaival adta elő a mondanivalóját, s az általa elmondottakat jelnyelven is tolmácsolta. “A célom az, hogy az emberek megismerjék, és megszeressék a jelnyelvet, ami a mi anyanyelvünk. (…) Sőt, fedezzék fel a szépségét!” – fejtette ki.
Weisz Fanni közölte, minél több emberhez el szeretné juttatni üzenetét, amely szerint fogyatékkal is lehet valaki teljes része a társadalomnak, ha megkapják a kellő odafigyelést.
Sorstársainak azt üzente: higgyenek magukban, és ne adják fel.
Hegedűs Tamás (Jobbik) beszédében azt hangsúlyozta: át kell adni azt az üzenetet az embereknek, hogy figyeljenek egymásra, s ezért szerinte nagyon lényeges Fanni üzenete. Mint a Jobbik frakcióvezető-helyettese kifejtette: ez az üzenet pedig azokhoz szól, akiknek nehezebb az életük, de azzal biztatja őket: nekik ugyan többet kell tenniük a boldogulásukért, de ők is lehetnek sikeresek. Hozzátette: ezt a kezdeményezést nem a politika találta ki.
Szili Katalin (független) szerint nagyon fontos, hogy a fogyatékkal élő embertársainkat egyenrangúnak fogadjuk el, és ne a sajnálat motiválja az embereket. “Ma átlépünk valamit, mert a gyűlöletstruktúrával átitatott közéletben példát tudnak mutatni arra, hogyan lehet egy jó célért felsorakozni” – hangoztatta Szili Katalin. Tapolczai Gergely, a Fidesz-frakcióban ülő siket képviselő szerint nagyon sokféle árok van, s ezeket sokféleképpen lehet betemetni. Magyarországon van esélyegyenlőségi törvény és jelnyelvi törvény, a világon másodikként Magyarország ratifikálta a fogyatékos személyek jogairól szóló ENSZ-egyezményt. Jogilag betemették az árkokat, de ez kevés, a társadalom tudatformálása ennél hosszabb feladat, ebben lehet Weisz Fanninak nagy szerepe – hívta fel a figyelmet a Fidesz országgyűlési képviselője. Az LMP-s Kaufer Virág azt mondta, a foglalkoztatási bizottságban a megváltozott munkaképességűekkel foglalkozik, és sokat tanult arról, milyen szellemi és fizikai akadályok vannak előttük, és ezeket hogyan kell leküzdeni. Fontosnak nevezte, hogy a fiatal nők is részt vegyenek a közéletben, és erre minél több inspirációt kapjanak. Egyetértett Szili Katalinnal abban, hogy “gyűlöletkultúra” van a közéletben, de – tette hozzá – ezt nagy mértékben lehet ellensúlyozni azzal, ha olyanok, mint Weisz Fanni teret kapnak.
A sajtótájékoztatón a KDNP-t Hargitay János, az MSZP-t pedig Tóbiás József képviselte, a Fidesz képviselői közül pedig jelen volt még Hirt Ferenc is, az Országgyűlés egyetlen kerekesszékes képviselője.